Bijbelverhalen

01.Dagboek

De meeste kinderen hebben wel een bijnaam voor hun opa’s en oma’s. Soms zeggen ze bijvoorbeeld Opa en Oma Zierikzee, of Opa en Oma Bergweg. Snap je? Dat is gewoon om de opa’s en oma’s uit elkaar te houden. Stefan en Shirley noemen hun ene opa altijd Opa Krentenbol, want als je bij hem op visite komt, krijg je altijd een krentenbol. Ze hebben ook nog een oma Hemeltjeshof, die woont op de Hoge Singel, maar zij is nogal deftig. Je mag daar niks. Alleen maar netjes op de bank zitten. Nee, dan Opa Krentenbol. Dat is de meest coole opa die je je maar kunt voorstellen. Hij maakt veel grapjes en heeft altijd tijd voor je. Soms neemt hij je mee ergens naar toe en dan beleef je echt avonturen.

Neem nou vandaag. Na zijn werk in het volkstuintje was opa in zijn grote stoel gaan zitten met een reuzenpot thee voor zich, helemaal voor hem alleen. Wel drie kopjes thee schonk hij in, allemaal met drie klontjes suiker, want opa was een echte zoetekauw. Hij dacht na, heel diep. ‘Mmm.’ bromt hij, terwijl hij met een hand de rimpels in zijn voorhoofd probeert glad te strijken, wat toch niet lukt. ‘Die kleine apenkoppen van me wil ik nog zoveel leren, maar praatwoorden zijn ze zo weer vergeten. Het moeten schrijfwoorden zijn. Dan kunnen ze het later nog eens nalezen. Ja, ik weet al wat… Hij propt nog gauw twee klontjes achter z’n kiezen, (Hij heeft toch een kunstgebit..)… zet zijn handen op zijn stramme knieĆ«n en staat op. ‘Ik ga een dagboek kopen,’ zegt hij tevreden, ‘en dan moeten zij er ook in schrijven. Dat zal leuk worden.’

In de winkel gekomen, besluit opa, dat het maar een vriendenalbum moet worden. Dat is veel aardiger. ‘Is het een cadeau?’ vraagt het winkelmeisje.

‘Nee, laat maar,’ zegt opa droog. ‘Het is voor mezelf.’

Het meisje staart hem vol verbazing aan. ‘En plaatjes hoef ik niet. Ik plak mijn stickers er wel in.’ voegt opa er nog aan toe. De verkoopsters kijken elkaar veelzeggend aan. Die man spoort niet echt, wil dat zeggen. Maar gevaarlijk is hij niet.

Vraag 1: Wat kunnen kinderen van oude mensen leren? 2. Waarom is het fijn om een oma of opa te hebben?

Download PDF