Bijbelverhalen

41.Bang maken.

Tring! gaat de bel van opa’s huisje.

‘Wie zou daar zijn?’ vraagt opa zich af. Hij veegt zijn natte afwashanden aan zijn spijkerbroek en sloft naar de deur. Niemand te zien.

‘Mmm. Vreemd.’

Net wil hij de deur weer dicht doen als hij opeens een luid Boeh! hoort roepen. Iemand springt hem van links zo maar om de nek. Is me dat schrikken. Gelukkig is het Shirley maar.

‘Ik schrok me naar.’ hijgt opa, ‘Kom binnen, kind.’ Shirley heeft weer een van haar plaagdagen. Iedereen maakt ze aan het schrikken. Kleine kinderen wacht ze soms achter een boom op, om dan luid boe-roepend te voorschijn te springen als ze langskomen. Huilend roepen die ukkies dan om hun moeder. Daar moet Shirley toch zo om lachen.

Gisteravond heeft ze Stefan te pakken genomen. Ze ging zich voor het slapen gaan onder z’n bed verstoppen. Toen hij net lekker rustig lag en een beetje indommelde, maakte ze een raar geluidje. Stefan verstijfde van schrik. Wie zou er onder zijn bed zitten? Voorzichtig tastte hij met zijn voet op de grond om licht te maken en… daar knijpt Shirley in zijn hiel.

Help!

En zij maar lachen.

Nu brengt ze een bezoek aan opa om het dagboek terug te brengen. Die schenkt een glas prik in en legt er een krentenbol naast.

‘Zo, m’n kind. Vertel eens. Hoe gaat het op school?’

‘Slecht. Ik kan m’n aandacht gewoon niet bij m’n werk houden. Steeds word ik afgeleid, met het logische gevolg dat de meester boos wordt en me weer straf geeft.’

‘Hoe komt dat?’

Shirley heeft net een grote hap in haar mond.

‘Wottikniet.’

Even kauwen en een slok prik na.

‘En als ik ’s nachts naar de wc moet, ben ik bang. Dan denk ik dat er allemaal zwarte pieten in het trapgat zitten.’

Weer een hap.

‘O, dus daarom laat je oude opa’s en andere kinderen schrikken. Zeg, als je nou eerst een vergeving aan de Heer Jezus vraagt, omdat je mensen bang maakt… Wie weet wil hij je dan ook wel helpen met de rest.’

Shirley kijkt opa verbaasd aan.

Het zijn toch maar grapjes?

‘Om een grapje moet een ander lachen en niet huilen.’ zegt opa.

En daar heeft hij groot gelijk in.

Vraag 1: Wanneer is een grapje leuk?

Vraag 2: Wat voel je als je erg schrikt?

Vraag 3: Wat zou je kunnen doen als je bang in het donker bent?

Download PDF