Bijbelverhalen

54.Stunten

Stefan heeft weer een nieuwe rage. Hij wil stuntman worden. Op de tv zag hij wel eens een cowboy, die vanaf de rug van een paard in volle draf zomaar op een rijdende trein sprong. En hij had ook wel eens mensen gezien die met een motor over een heleboel vaten heen sprongen. Wow zeg, te gek.

Met Japie praat hij erover of zij dat ook zouden kunnen leren. Je moet dan jong beginnen natuurlijk. Misschien eerst oefenen met een fiets.

In hun vrije tijd zijn de jonge stuntmannen dus regelmatig te vinden op het fietspad door het park. Losse handjes fietsen is natuurlijk hartstikke easy. Maar Japie oefent om met losse handjes achterop Stefans bagagedrager te staan. Het lukt al een paar tellen.

Drupdrupdrup!

Het regent en het regent niet.

Hé, denkt opa Krentenbol. Die dakgoot zit weer eens verstopt.

In het plasje dat in de goot blijft staan, badderen een paar brutale spreeuwen. Het vieze water spettert naar beneden, precies op opa zijn tuinstoelen. En op zijn kop.

Mopperend om zoveel overlast, gaat opa op zoek naar een lange ladder. Misschien mag hij de ladder van school wel even gebruiken.

Met waterballonnen gooien is oerspannend. Shirley en haar vriendin Irene hebben dolle pret. Iedere keer zo’n koude kwak in je handen, die misschien wel uit elkaar zal spatten.

‘Hé, Shirley! Vangen!’ roept Irene.

Ze gooien de ballonnen over en weer en gieren van de lach.

Als jonge honden rennen ze achter elkaar aan, richting opa’s huis.

En juist als Irene weer gooit, duikt Shirley door de heg opa’s achtertuin in. Ze botst regelrecht tegen… de ladder waarop opa Krentenbol staat.

O, help! Het volgende ogenblik hangt opa aan de dakgoot te brullen van angst en probeert Shirley uit alle macht die gekke lange ladder rechtop te houden. Help, Irene, help me gauw.

Gelukkig komen Japie en Stefan net door het hekje de tuin in. Met vereende krachten zetten ze de ladder weer onder opa’s benen. Sjongejonge, wat is die zenuwachtig.

‘Kon je niet een beetje uitkijken?’ bromt hij tegen zijn kleindochter die beteuterd staat te kijken.

‘Sorry, opa.’

‘Ja, sorry… Ik had wel in het ziekenhuis terecht kunnen komen. Voor straf… moet je maar een lekker bakje thee gaan zetten.’

Even later zitten ze allemaal van de schrik te bekomen met thee en natuurlijk een schaal verse krentenbollen. Want dat lusten stuntmensen heel graag. Wist je dat?

Vraag 1: Waarom is het gevaarlijk om met losse handjes te fietsen?

Vraag 2: Sommige kinderen houden ervan elkaar uit te dagen om gevaarlijke dingen te doen. Waarom kun je er beter niet aan mee doen?

Download PDF