Bijbelverhalen

53.Oefenen, leren en doorzetten

‘Ik snap die stomme sommen niet.’

Met veel lawaai stormt Shirley het huis binnen. Ze slaat met de buitendeur en gooit haar schooltas met een harde klap in de hoek van het halletje.

‘Ik snap ze niet en IK DOE ZE NIET OVER!’

‘Rustig, rustig,’ zegt moeder, die haar zo te keer hoort gaan. ‘Wat is er aan de hand?’

Shirley toont een blaadje vol sommen om thuis te maken.

‘Ik vind het echt gemeen van de juf,’ roept ze, ‘Daar gaat m’n vrije woensdagmiddag.’

‘Op! Op! Op!!’ roept opa naar zijn nieuwe hond Dokkie.

‘Goedzo! Braaf. Lig…’

Ja, opa wil hem leren opzitten als hij wat lekkers krijgt, maar Dokkie is veel te speels. Hij wil liever hollen en achter een stok aanrennen. Dokkie wil achter z’n eigen staart aan draaien, maar braaf zitten? Nee.

Gelukkig heeft opa veel geduld. En krentenbollen lust Dokkie graag. Als het beest na een tijdje doodmoe in z’n mand duikt, gaat opa zijn kleinkinderen opzoeken, want hij heeft een leuke verrassing voor ze.

‘Ik kan niet mee, opa.’ klaagt Shirley als ze van opa’s verrassing hoort: drie vrijkaartjes voor het circus. ‘Neem maar iemand anders in mijn plaats.’

Nee, dat vindt opa geen goed idee. Nu hij toch de hele tijd heeft geoefend met zijn hond, kan z’n kleindochter er ook nog wel bij. Het circus is toch pas om vier uur.

Samen buigen ze zich over het huiswerk. En zowaar, nu opa de sommen uitlegt, snapt Shirley ze ineens wel. Komt het omdat opa zo goed kan uitleggen, of omdat Shirley aandachtiger luistert? Wie het weet mag het zeggen. Om vijf voor half vier is alles klaar. Moeder biedt aan om hen even met de auto weg te brengen en zo zijn ze toch nog op tijd voor de grootste show van Nederland.

Hoe is het mogelijk. Als je ziet wat je allemaal kunt bereiken met oefenen, zeg! Acrobaten vliegen door de lucht alsof zij vogels zijn, aapjes rijden paard, een leeuw springt door een brandende hoepel. De kinderen en opa kijken hun ogen uit.

‘Worden die beesten veel geslagen om dit alles te leren?’ wil Stefan weten.

‘Welnee!’ antwoordt opa verontwaardigd, ‘Snap dat dan. Alleen met veel liefde en geduld bereik je zo iets.’

Na afloop gaan ze met z’n allen nog even bij opa thuis langs voor thee met krentenbollen.

Op de tv is toevallig net nieuws. En wat zien ze? Een beroemd voetballer zit met z’n been in het gips. Nou zeg, die zal ook heel wat moeten oefenen voordat hij weer het veld op kan. Gelukkig dat zijn trainer hem daarbij helpt.

Vraag 1. Wanneer is leren vervelend?

Vraag 2. Welke mensen kunnen je helpen als de dingen niet gaan zoals het zou moeten?

Download PDF