Bijbelverhalen

32.Verwennen

‘Mam, mag ik een kauwgomreep?… en ook een voor Lizzy?’

Gehaast, tikkend met het snoepgoed op het snoepdoosje, staat Shirley te wachten tot haar moeder ja roept vanuit de kamer. Zodra ze maar de j van ‘Joehoe’ hoort, vliegt ze met de twee repen naar school. Vlug, ze is al een beetje laat.

Lizzy, een blond meisje met een beeldschone krullenbos, staat midden op het schoolplein met een stoet kinderen om zich heen.

‘Hier!’ hijgt Shirley, ‘Voor jou. Aardbeiensmaak.’

‘Heb je geen andere smaak?’ vraagt Lizzy met opgetrokken neusje. ‘Wat heb je zelf?’ ‘Ook aardbeien,’ zucht Shirley, blij dat ze op tijd is. ‘Breng de volgende keer sinaasappelsmaak mee. Hier ben ik niet gek op.’ antwoordt Lizzy wat uit de hoogte.

O, Shirley is de laatste tijd helemaal in de ban van het nieuwe meisje Lizzy uit haar klas. Ze doet alles voor haar.

‘Geef me jouw geurstiften eens.’ beveelt het verwende kind en ja hoor! Shirley zelf krast met stompe potloodjes en Lizzy maakt haar geurstiften op. Het begint al met melk drinken voor de pauze.

‘Ruilen? Jouw chocolademelk voor mijn melk?’

Dat Shirley dat niet in de gaten heeft, zeg! Het ergste is dat Lizzy erg brutaal is tegen de meester. Ze krijgt vaak strafwerk of moet op de gang staan. Shirley is dan helemaal op de hand van Lizzy. Ze lacht mee als Lizzy door het gangraam gekke bekken staat te trekken. En neemt het zelfs openlijk voor haar op tegen de meester.

‘Vervelend mormel!’ moppert Opa Krentenbol tegen het schoothondje van oma Hemeltjeshof. Hij moet een dagje oppassen op het witte keffertje met de rode strik. ‘Jaja! Je wilt naar buiten. Ik snap het al!’

Hup! Jas aan, schoenen aan, halsband om en lopen. Straat in, straat uit! En als ze dan weer thuis zijn en opa even de krant wil lezen: Kefkef! Bellaatje wil op schoot. Opa is gewoon haar slaaf. Wat een opluchting als Stefan en Shirley na schooltijd komen. ‘Ik word gek van dat beest.’ zucht opa, ‘Hij wil de hele dag wat.’

‘U verwent hem te veel.’ zegt Shirley eigenwijs. ‘Als u hem steeds zijn zin geeft, wordt hij veeleisend.’

‘Moet jij nodig zeggen!’ lacht Stefan. Shirley kijkt haar broer vernederend aan. Ze weet wel waar hij op doelt. Hij kan Lizzy niet uitstaan.

Tring!! Daar gaat de bel. Buurman Sjors staat voor de deur met een peuter op zijn arm. Had hij last van Bella’s gekef? Nee, dat niet. Buurman moet op zijn kleinzoon passen en die huilt zo. Heeft opa soms een lange vinger of zo? Nee, opa heeft alleen zijn eigen vingers en…. krentenbollen. Misschien lust de peuter er wel een. Nou en of. Het huilen stopt meteen. De anderen krijgen er ook trek van. Opa smeert maar even door. En Bella? Die is van uitputting in slaap gevallen. Op opa’s bed. Nou vraag ik je!

Vraag 1: Wat is het verschil tussen verwennen en verzorgen?

Vraag 2: Hoe zou het komen dat Lizzy zo veeleisend was?

Vraag 3: Hoe kun je een hond afleren om te bedelen?

Download PDF