Bijbelverhalen

36.Burengerucht

Flak. Raak!

‘Ja, nou jij.’

Stefan en Shirley liggen achter de struiken. Ze hebben allebei een witte blaaspijp en een heleboel zelf gedraaide papieren pijltjes. Ze zijn aan het schieten. Ze schieten op het raam van de buurjongen.

Flap! Weer raak. De papieren munitie vliegt zo naar binnen bij Freek. Mag dat wel? Wordt die daar niet boos over?

Ja, Freek vindt dat niet leuk, maar Shirley en Stefan vinden dat hij dat verdiend heeft. Ze zijn heel boos op hem. Want Freek maakt zoveel lawaai met zijn cd-speler. Elke dag vanaf een uur of twaalf tot diep in de nacht stampt de housemuziek door de straat.

Stefan en Shirley kunnen er soms haast niet van slapen. Dus hebben ze een tegenaanval bedacht. Ze schieten gewoon pijltjes door Freek z’n open raam.

Tingelingeling! Daar komt Opa Krentenbol aan. Hoi, hoi! Zou opa ook mee willen doen? Stefan heeft nog wel een blaaspijp en Shirley zal nog wel gauw wat pijltjes bijmaken.

Opa houdt wel van een stevig gevecht, maar niet bij de buren door de ramen. Nee, hij zou wel eens willen weten wie het beste kon handje drukken. Opschepperig beweert hij de wereldkampioen handje drukken te zijn. Dat laten Stefan en Shirley natuurlijk niet op zich zitten. Ze organiseren meteen een wedstrijd op de keukentafel. En opa wint echt…

De troostprijs is een pepermuntje.

‘Waarom plaagden jullie Freek daarnet?’ vraagt opa.

De kinderen leggen het uit.

Ja, geluidsoverlast is erg vervelend. Opa begrijpt wel dat ze kwaad zijn. Maar is dit wel een echte oplossing?

Later op de dag als opa de heg aan het knippen is, komt Freek naar buiten. Opa begint een praatje met hem en nodigt hem uit om een glaasje cola te komen drinken. Had iedereen maar zo’n fijne opa. Freek vindt hem gewoon het einde. Aan die oude baas kan hij zijn problemen vertellen.

‘Ik ben werkeloos.’ bekent hij. ‘Dat is toch zo balen. ’s Ochtends blijf ik uitslapen en voor de rest van de dag luister ik naar muziek.’

‘Weet je wat?’ bedenkt opa. ‘Wil je mij helpen met het timmeren van een nieuw hok voor de geit?’

Nou, dat wil Freek best. Hij houdt van timmeren…

En zo vinden de kinderen een paar dagen later tot hun grote verbazing Freek bij opa thuis, lekker achter een kopje thee en een krentenbol. Eerst zijn ze verlegen met hun houding. ’t Was toch eigenlijk hun vijand. Maar dat duurt niet lang. Freek laat hen het nieuwe hok zien en weet je welk geheim opa hen vertelt? Dat de geit binnenkort jonkies krijgt. Leuk hè?

Vraag 1: Hoe kun je voorkomen dat de buren last hebben van jouw herrie?

Vraag 2:Is praten een goed middel om problemen op te lossen?

Vraag 3: Zou het helpen als je eerst bidt voor een oplossing?

Download PDF