Bijbelverhalen

47.Rommel op straat

Er staat een vuilniszak voor de deur. De wind probeert hem om te blazen, maar het lukt niet. Minetje, de poes van de buren, snuffelt er eens aan. Bah! Het ruikt naar niks. De kinderen komen uit school. Ze kijken ook naar die vuilniszak. Stefan schopt er eens tegen.

‘Niet doen, joh!’ zegt Shirley. ‘Ik zal hem wel even bij het andere vuilnis zetten.’

Maar de zak is niet vol. Alleen onderin zit wat. Shirley punnikt het sluitertje los en… Haha! Het is opa’s dagboek.

‘Kom gauw, Stefan,’ roept ze, ‘dan gaan we lezen wat opa schrijft.’

Opa schrijft: ‘Lieve kinderen. Ik heb een mooi kunstwerk in de tuin gemaakt van rommel. Komen jullie kijken? O ja en breng dan gelijk jullie eigen vuilnis mee. Groetjes van opa.’

‘Istie nou gek geworden?’ vraagt mamma als de kinderen met de vuilniszakken lopen te sjouwen. Ze hebben hun zelfgemaakte karretje uit de schuur gehaald en er een zak bovenop gezet. Maar dat feest gaat niet door.

‘Stel je voor,’ zegt moeder. ‘Er zitten rotte groenten in en afgekloven botjes en stinkende melkkartons.’

Dus gaan de kinderen maar alleen met hun karretje. Onderweg rapen ze nog wat los afval op, zodat de kar nog best vol komt. Het kunstwerk is prachtig. Opa heeft alles bevestigd op een paar latten en dwarslatten. Er hangt een kapot hemd aan, ijspapiertjes, sinaasappelschillen, een stapel wijkkrantjes dat een bezorger had weggegooid, plastic patatbakjes en nog veel meer. De kinderen maken het kunstwerk nog mooier. Er blijven wat mensen staan kijken. Wat zou het voor een ding worden? Opa loopt er verheugd omheen te springen.

‘Goedzo, jongens! Ik hoop maar dat de mensen veel weggooien, dan kunnen wij er nog wat leuks van maken.’

Er komt een man langs met een groot fototoestel op zijn buik. Hij is van de krant. De buren hebben hem zeker gewaarschuwd.

‘Mag ik een foto van jullie maken?’ vraagt hij en begint gelijk te knippen.

‘Hoho!’ roept opa, ‘Als ik een foto van jou mag maken, meneertje.’

Hij haalt gauw zijn gsm en maakt een kiekje van de fotograaf, die aarzelt van welke kant het kunstwerk het beste uitkomt. Sjongejonge, wat een dag!

Tenslotte nodigt opa iedereen uit voor een kopje thee. In de kortste keren zit opa’s kamer vol met krentenbollen kauwende mensen. Terwijl Stefan en Shirley hun handen zorgvuldig afboenen, kijken ze steeds bezorgd om. Er blijft toch nog wel wat voor hen over? Ja hoor! Daar zorgt opa wel voor. Wat dacht je?

Vraag 1: Zoek tien afvaldingen in je straat en bedenk waar die vandaan komen.

Vraag 2: Wie moet er voor een schone straat zorgen? De politie, de burgemeester, de vuilophaaldienst of wij met z’n allen?

Vraag 3: Wie zorgt er voor een schoon huis? De werkster, je moeder, of jullie allemaal?

Download PDF