Bijbelverhalen

50.Vieze plaatjes

Oei! Oei! Wat is dat nou? Moeder wil Stefans kamertje binnengaan om haar strijkplank te pakken. Maar voordat ze twee stappen heeft gezet, loopt ze tegen een net van gekleurde draden op. O, het hele kamertje is bespannen met wollen draden. ’t Is een enorm spinnenweb van links boven in de hoek naar rechts onder. En ja, de strijkplank is gebruikt als aanhechtpunt voor in het midden. Moeder doet geschrokken de deur dicht, maar dan ziet ze op de deur van Shirley’s kamertje een briefje.

‘Spinnenparadijs.’ staat er met hanenpoterige letters op. Achter die deur heeft Shirley verschillende spinnen in potjes bewaard. Die enge beesten. Moeder zucht eens diep. Het leven van een moeder gaat niet over rozen.

Hoe komt het toch dat Stefan en Shirley op de spinnentoer zijn? Dat ze spinnenwebben maken, spinnenplaatjes in een plakboek plakken, een spinnenvergadering houden met Japie en Jorien. Het komt allemaal door opa Krentenbol. Luister.

Op een dag loopt Stefan over het ‘Mensenpaadje’, een weggetje dwars door de bosjes, naar huis, als hij onverwachts op een groepje jongens stuit, die geheimzinnig staan te doen. Ze hebben plaatjes van blote mensen.

‘Moet je kijken, Stefan.’ vragen ze, terwijl ze hem een plaatje onder de neus duwen.

‘Nee joh!’ roept York, een grote knul spottend, ‘Dat magtie niet zien. Hij is kristelijk.’

‘Ik mag alles.’ roept Stefan verontwaardigd, ‘Maar ik wil niet alles. Begrepen?’

Snel holt hij naar huis, waar opa Krentenbol op hem zit te wachten.

‘Wat ben je stil, Flippie?’ zegt opa als ze met z’n drie├źn van een dik besmeerde bol smullen.

‘Die grote jongens hebben hem geplaagd, opa.’ verraadt Shirley. Stefan negeert de opmerking volkomen.

‘Opa,’ vraagt hij ernstig, ‘Wat is er voor stiekems te zien aan een bloot mens?’

Dan vertelt hij alles, van de jongens en de vieze plaatjes. En hij eindigt zijn relaas met: ‘En toen ik wegliep, kwam ik met m’n gezicht in een spinnenweb. Bah!’

‘Tja,’ zegt opa nadenkend, ‘In de bosjes zijn spinnenwebben, maar bijna was jij in een nog smeriger spinnenweb terechtgekomen. Die jongens zijn op een verkeerde weg. Hun gedachten zijn verkeerd.’

Dan laat opa Stefan en Shirley kijken in de medische encyclopedie. Daarin staan ook blote mensen, zelfs doorgesneden mensen en skeletten. Shirley besluit meteen om dokter te worden, maar Stefan blijft bij bioloog.

‘Mmm. Dat komt goed uit,’ zegt opa, ‘Want ik heb juist het laatste nummer van het natuurblad bij me.’

En raad eens waar het over gaat? Over spinnen. Kruisspinnen, bananenspinnen en nog veel meer. Samen bekijken ze de plaatjes en lezen ze de tekst die erbij staat. Interessant, zeg!

Vraag 1: Waarom worden slechte dingen altijd stiekem gedaan?

Vraag 2: Wie probeert mensen over te halen slechte dingen te doen?

Download PDF