Bijbelverhalen

57.Lekker spelen

Eenmaal per week, als de moeder van Stefan en Shirley moet werken, past opa Krentenbol op zijn kleinkinderen.

Dat is in de vakantie soms een hele klus, omdat ze dan niet naar school hoeven. Ook vandaag is het weer zo’n dag. Maar… hij is er op voorbereid, want hij heeft twee figuurzaagjes en wat afvalhout meegenomen om ze te leren zagen.

Pft, opa hijgt van het snelle fietsen. Hij is wat te laat. Nou, dat kan hij merken ook. Shirley heeft een paar vriendinnen uitgenodigd, die lopen te rennen door het huis als opa binnenstapt. Niet dat ze zich vervelen, hoor! Welnee. Shirley heeft altijd wel wat om te spelen. Vandaag heeft ze de verkleedzak van de zolder gesleept en gaat ze trouwerijtje spelen. Oma Hemeltjeshof had haar gisteren een lang stuk kanten tule gegeven van een oude bruidsjapon. Een van haar vriendinnen heeft een opmaakdoos meegebracht met allerlei soorten make-up erin, oogschaduw in drie kleuren en nagellak met glitters.

En Stefan? Die heeft geen zin in dat kinderachtige gedoe. Ja, hij is gek! Moet hij zeker bruidegom zijn voor die achterlijke meiden! Hij zit achter de tv met z’n luie achterste, benen op de bank, een glas cola en een zak chips binnen handbereik. Hij wil alleen maar tekenfilmpjes kijken en als die afgelopen zijn: sportreportages.

‘Hé, maffe peer,’ plaagt opa, ‘Wil je soms dik en sloom worden? Je hebt straks totaal geen conditie meer. Je krijgt nog een ingezakte rug van al dat hangen.’

Stefan is niet in beweging te krijgen.

Opa kijkt even mee. Flitsende beelden, altijd dezelfde stemmetjes en figuurtjes, veel geweld en een hoog monstergehalte… Wat een nepwereld, terwijl er zoveel te beleven valt in de echte wereld.

‘Kom op! Ik heb wat leuks meegenomen. Figuurzagen!’

Maar Stefan zit het effe niet zitten. Wie van zijn tv-helden zaagt nou figuur (of moet je soms zeggen: wie figuurzaagt er nou?) …

Opa overlegt met zichzelf. Zal hij dan zelf maar… in z’n eentje… misschien worden ze dan nieuwsgierig. Misschien doet een goed voorbeeld volgen.

Ineens voelt hij zich moe worden… moe en oud. Hij ploft maar achter de computer met de bedoeling z’n e-mail te bekijken, maar dan ziet opa een hoesje van een nieuw spel liggen: De Dubbele Whipwhop! Alles om hem heen vervaagt als de whoppers over muren en boompjes springen.

Aan het eind van de dag, bij het naar huis fietsen, overdenkt opa nog eens de dag. Het spel was leuk, daar lag het niet aan. Toch blijft er een ontevreden gevoel in zijn binnenste knagen. Shirley was na een uurtje uitgespeeld en liet alle troep voor hem liggen en Stefan ging ‘s middags vissen met Japie.

Van het figuurzagen, zijn leuke plannetje, was niks terecht gekomen. De zagen en plankjes zitten nog ongebruikt in z’n fietstas.

Gezellig zo’n familie. Opa zal blij zijn alstie in z’n bed ligt.

Vraag 1. Wie hebben er in dit verhaaltje een probleem?

Vraag 2. Moet opa de volgende keer maar liever niks meebrengen?

Vraag 3: Wat zou er kunnen veranderen?

Download PDF