Bijbelverhalen

59.Gokken

‘Mam, mag ik vast mijn zakgeld voor de volgende week?’ vraagt Stefan op een woensdagmiddag.

‘Wat? Nu al Het is toch nog geen vrijdagmiddag?’ verbaast moeder zich. ‘Waar laat je dan al je geld?’

‘Och nou ja, laat maar,’ antwoordt Stefan vaag en schiet de deur uit. Misschien heeft Japie nog wat geld los kunnen peuteren van zijn moeder.

Ja, er is een fruitautomaat in de patatzaak gekomen. Als de jongens maar even geld hebben, vliegen ze naar ernaar toe om hun geluk te beproeven. Zonder dat hun ouders ervan afweten natuurlijk. Eigenlijk zijn ze nog te jong, maar de eigenaar van de zaak doet niet zo moeilijk.

Ook deze middag zit het geluk hen niet mee. Japie zijn twee gulden zijn binnen de kortste keren verdwenen. Pech gehad.

Opa Krentenbol heeft een nieuw baantje gekregen. Hij gaat met een groepje christenen, die zich noemt ‘Stichting Voorkom’, langs de scholen. Ze wijzen de scholieren op de gevaren van gokken. Opa hoeft geen les te geven. Hij zorgt voor de apparatuur. Dat vindt hij leuk werk. Zo ontmoet hij nog eens mensen.

Kijk, daar zit hij in zijn keukentje de papieren door te lezen. Ja, want al hoeft hij zelf niet te spreken, hij moet toch ook wat van het gokken afweten. Je weet maar nooit of iemand hem een vraag stelt.

Met zijn mond vol krentenbol mompelt hij: ‘Mmm, hé… Dat wist ik niet. Je kunt zelfs verslaafd raken aan het gokken. Wat raar! En er wordt in ons land wel anderhalf miljard gulden per jaar in speelautomaten gegooid. Dat is toch van de gekke!’

Nou, opa is maar wat blij dat hij in de stichting zit. Dan kan hij de jeugd tenminste helpen.

Bombombom! Wie bonst er zo hard op de voordeur?

Het is Shirley. Als opa haar opendoet ziet hij haar opgewonden gezicht.

‘Opa, opa, wilt u met me meegaan? Ik mag van mamma nu mijn opblaasbare kano gaan kopen.’

Voor zo’n kano spaarde Shirley al een hele tijd. Het leek haar zo fantastisch om in de vakantie met zo’n eigen bootje te kunnen pronken. En deze middag kreeg ze van oma Hemeltjeshof zomaar tien gulden. Dat maakte haar spaarcentjes compleet. Zou opa tijd hebben? Ja toch?

‘Gaat Stefan ook mee?’ vraagt opa met een geheimzinnig lachje. Hij heeft wel gemerkt dat Stefan de laatste tijd om die speelautomaat hangt.

Het wordt een fantastische middag. Shirley koopt een mooie opblaaskano met peddels. En reken maar dat Stefan jaloers is. Had hij nou maar niet…

Er zijn nog zoveel leuke dingen te koop.

Een sheltertentje bijvoorbeeld. Of een visuitrusting.

Sinds die middag heeft Stefans varkentje niet meer zo’n razende honger.

Vraag 1. Wat is er voor leuks aan gokken?

Vraag 2: Zou Stefan nog doorgaan met gokken?

Download PDF